Obezitatea

și cauzele acesteia

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, obezitatea are o prevalență foarte mare și afectează femei și bărbați de toate vârstele. O statistică sumbră arată faptul că peste 70% din populația României se confruntă cu probleme de greutate, dintre care 36% sunt declarate persoane obeze, iar 37% sunt supraponderale. Fenomenul ne-a atras atenția deoarece cifrele arată că trendul este în creștere, iar un semnal de alarmă este binevenit.

Cauzele obezității includ stresul, stilul de viață dezordonat și alimentația hipercalorică de tip fast-food. Mai importantă decât toate acestea este însă scăderea gradului de activitate fizică. Lipsa activității fizice are urmări pe termen lung. De exemplu, când pierdem multe ore în fața televizorului, corpul arde mult mai puține calorii decât atunci când facem mișcare.

Consecințele sedentarismului la copii și adulți deopotrivă se văd cu ușurință atât în efectele fizice directe ale instalării obezității (astm, apnee de somn, probleme osoase și articulare, diabet zaharat), cât și în tulburările psihice ce o însoțesc (depresie, scăderea stimei de sine, pasivitate, izolare socială, dereglări ale comportamentului alimentar).

Cum prevenim sedentarismul

Știm cât de greu este să înlocuiești obiceiurile nocive cu unele noi și pozitive. Obezitatea poate fi prevenită în general prin evitarea sedentarismului și prin introducerea activității fizice adaptate vârstei în rutina zilnică.

Pe lângă faptul că este antrenantă și distractivă, mișcarea fizică are și numeroase beneficii. Aceasta ține sub control greutatea, scade tensiunea arterială, întărește oasele și articulațiile, scade stresul și anxietatea și crește încredere în sine. Sportul îmbunătățește forma fizică, sănătatea oaselor și sănătatea cardiovasculară

Specialiștii recomandă cel puțin 60 de minute de activitate fizică cu intensitate medie spre intensă pe zi pentru copiii între 5 și 14 ani, în principal aerobică. În cazul adulților între 18 și 64 de ani, se recomandă cel puțin 150 de minute de mișcare de intensitate medie sau minimum 75 de minute de activitatea aerobică cu intensitate crescută.

De asemenea, pentru ambele categorii de vârstă sunt sugerate activități fizice de intensitate ridicată de câteva ori pe săptămână, cu rol de întărire a masei musculare și osoase.

Programează o întâlnire cu

kinetoterapeutul tău de la Kinetera!

© KINETERA, 2021. Toate drepturile rezervate.