Kinetoterapia este o specialitate relativ nouă, astfel că nu toată lumea îi cunoaște avantajele, scopul sau utilitatea. În acest articol, veți afla toate informațiile care vă vor face să înțelegeți de ce este bine să consultați un kinetoterapeut.
Kinetoterapia se încadrează în medicina fizică și studiază mecanismele neuromusculare și structurile articulare, care îi asigură omului activitățile fizice normale. Ea are la bază mișcarea, exercițiul fizic efectuat corect prin programe de recuperare medicală bine structurate, particularizate, care au ca scop ori prevenirea unei patologii neinstalate ori refacerea unor funcții diminuate.
Kinetoterapia poate fi începută încă din primele zile de viață ale unui copilaș, în cazul unui diagnostic. De asemenea, ea poate fi realizată dacă familia dorește să facă kinetoterapie în scop profilactic, pentru dezvoltare neuromotorie.
Obiectivele unui program kinetoterapeutic sunt:
- Relaxarea musculară;
- Corectarea posturii;
- Corectarea aliniamentului postural;
- Creșterea mobilității articulare;
- Creșterea forței musculare;
- Creșterea rezistenței musculare;
- Creșterea coordonării, controlului și a echilibrului;
- Corectarea deficitului respirator;
- Creșterea capacității la efort;
- Reeducarea propriocepției și a sensibilității.
Scopul kinetoterapiei este de a restaura capacitatea funcțională, dar nu numai. Prin kinetoterapie putem preveni instalarea unor deficiențe.
Când este necesară kinetoterapia
Centrul Medical Kinetera vă îndeamnă să apelați la serviciile unui kinetoterapeut dacă:
- Doriți să preveniți eventuale patologii (vom realiza kinetoprofilaxie);
- Apare durere musculară sau articulară;
- Apar modificări ale mecanismelor neuro-musculare și articulare;
- Observați modificări ale mersului;
- Se adoptă o poziție vicioasă în majoritatea timpului;
- Doriți să mențineți starea de bine prin exerciții adaptate vârstei copilului.
Pentru o dezvoltare armonioasă a copilului dumneavoastră este important să observați, să sesizați din timp orice neregulă și să apelați la specialist. Când tratamentul kinetoterapeutic începe precoce, rezultatele vor apărea mai rapid, ameliorând sau corectând problemele existente. Puteți influența în mod pozitiv procesul de creștere și dezvoltare a unui copil, ducându-l din timp la kinetoterapeut, astfel că „este mai ușor să previi, decât să tratezi”.