Anul acesta ne-a luat cu siguranță prin surprindere. Perioada de izolare pe care o traversăm ce se impune este o perioadă dificilă pentru părinți dar și pentru copii. În cazul celor mici, plictiseala apare foarte repede, și NU ne dorim ca ei să petreacă tot timpul în fața ecranelor.
Ce putem face în această privință?
Cea mai simplă rezolvare stă în implicarea copiilor în treburile casnice. Acestora le place să simtă că sunt implicați în activități destinate „oamenilor mari”, iar treburile casnice sunt unele dintre ele. Curățenia, gătitul, spălatul vaselor, care sunt o rutină plictisitoare pentru adult, însă pentru copil reprezintă o lume noua plină de posibilități. Este o ocazie foarte bună să intre în contact cu o mulțime de lucruri noi, să descopere, să învețe și mai ales să dobândească o serie de abilități, care îi vor folosi mai târziu în viață.
Activitățile casnice îți ajută copilul să crească corect
Chiar dacă îți dorești să vezi totul pus la punct în cel mai scurt timp, acordă-ți un răgaz și fă echipă cu copilul tău. Ajută-l să își formeze obiceiuri, participând activ la viața de familie, care presupune inclusiv îndeplinirea unor sarcini casnice. Aceste responsabilități vor veni cu o mulțime de lecții valoroase pentru el. De asemenea, prin aceste sarcini el își va dezvolta:
- Stima de sine: Acesta va observa că poate duce la bun sfârșit un lucru și se va simți, astfel, mult mai încrezător în abilitățile sale. Important este să îi atribui sarcini specifice vârstei, pentru a putea să le îndeplinească. În plus, copiilor le place să simtă că pot fi de ajutor și se bucură când văd că familia are nevoie de contribuția lor.
- Deprinderea unor abilități necesare vieții: Orice persoană are nevoie să știe să spele hainele, să facă curățenie sau să gătească. Arată-i copilului cum să strângă masa, să spele vase, să sorteze rufele sau să dea cu aspiratorul;
- Independența: Chiar și micile sarcini, cum ar fi strânsul jucăriilor, sunt utile în a-l responsabiliza și a-l învăța să facă lucruri de unul singur.
- Spiritul de echipă: Un copil care participă activ alături de părinți la treburi casnice învață ce înseamnă munca de echipă pentru un scop comun. Când va crește, această abilitate îi va fi extrem de utilă atât la școală, cât și în mediul de lucru.
Implicarea copiilor în treburile casnice prin joc
Cum putem pune într-o lumină pozitivă îndeplinirea sarcinilor casnice? Transformându-le în activități distractive dincolo de utilitatea imediată. Folosește câteva idei de mai jos:
- Inventează jocuri: Fii creativ și inventează mici jocuri care să îi mențină treaz interesul sau apelează la personajele lui preferate și integrează-le activ într-o poveste, care are ca subiect sarcina de care vă ocupați.
- Inventează o competiție ad-hoc și cronometrați-vă, pentru a vedea cine termina primul ce are de făcut.
- Organizează o vânătoare de comori: Oferă un premiu la care poate ajunge strângând indicii, pe care i le dai după încheierea fiecărei sarcini. În acest mod, rămâne conectat și te vei asigura că nu renunță.
- Apelează la povești: Invită-l să intre în pielea personajului preferat. Asumă-ți și tu un rol secundar în scenariul lui și comunicați împrumutând din trăsăturile personajelor voastre. Nici nu își va da seama când va trece timpul.
- Implică întreaga familie: Faceți echipă. Poate fi descurajant, mai ales pentru un copil, să facă de unul singur curățenie. Organizați-vă în perechi părinte-copil, sau, dacă ai mai mulți copii, pot face echipă între ei. Privește acest lucru drept o oportunitate să inițiezi un dialog cu copilul tău.
- Ascultați muzica preferată: În timp ce faceți curățenie alegeți melodiile preferate ale copilului și ale dumneavoastră. Treburile casnice se realizează mult mai ușor în ritmul potrivit.
- Creați împreună un grafic al treburilor casnice: creează un tabel săptămânal care să cuprindă treburile casnice ale celor mici, în dreptul lor adaugă și o coloană a recompenselor.
- Recompensează-l: Recompensele sunt un motivator bun iar munca merită să fie răsplătită. Mulțumește-i copilului tău pentru sprijin, oferindu-i ceva ce își dorește sau făcând o activitate împreună. Este o modalitate prin care îi confirmi copilului că efortul lui este apreciat. Complimentele și manifestarea recunoștinței printr-un „mulțumesc” sunt și ele modalități de recompensare.
Spor la treabă!