În procesul de dezvoltare armonioasă a copiilor cu Tulburări din Spectrul Autist (TSA), kinetoterapia joacă un rol cheie.
Kinetoterapia este terapia prin care micuții învață să-și dezvolte abilitățile sociale, emoționale și cognitive, alături de aptitudinile motrice. În cadrul orelor de terapie, este oferită copiilor oportunitatea de a se familiariza cu mediul exterior și de a învăța, treptat, cum să se adapteze într-un mod plăcut și eficient. La Kinetera, ei beneficiază de o abordare holistică, ce contribuie la îmbunătățirea controlului comportamental, corectarea pozițiilor vicioase, a mersului precum și la dezvoltarea limbajului și a motricității fine.
Kinetoterapia timpurie pentru copiii cu TSA
Prin rezultatele obținute, kinetoterapia se dovedește a fi un instrument valoros, ce aduce multiple beneficii copiilor cu TSA. Ea joacă un rol important în eliminarea stereotipiilor și diminuarea agresivității. Și oferă un mediu sigur în care să simtă că le este stimulată dezvoltarea. Exercițiile fizice adaptate nevoilor lor specifice se desfășoară sub atenta îndrumare a kinetoterapeutului pediatru de la Kinetera. Cu ajutorul lui, copiii învață să își îmbunătățească controlul comportamental și să își gestioneze și mai bine reacțiile și emoțiile.
Dezvoltarea motricității și limbajului
Ca să putem dezvolta motricitatea fină, trebuie să lucrăm mai întâi la îmbunătățirea motricității grosiere. În cadrul programelor de exerciții specifice, care stimulează mersul, alergatul, săritul sau aruncatul (activități fizice care implică întregul corp), kinetoterapeutul Kinetera îi ajută pe copii să își conștientizeze corpul. În timp, asta înseamnă că micuții se vor descurca mai bine în activitățile de zi cu zi. Copiii își îmbunătățesc echilibrul, capacitatea de coordonare și tonusul muscular.
Abilitatea de a controla și coordona mișcările mici, precise și detaliate ale mâinilor și degetelor, precum și a altor părți ale corpului, cum ar fi încheieturile și degetele de la picioare este în prim plan atunci când abordăm planul de tratament pentru recuperarea copiilor cu TSA. Punem accent pe activităţile fizice care implică diverse texturi, planuri și mișcări. Le adaptăm etapei de dezvoltare motorie la care se află copiii în momentul evaluării iniţiale. Este modul în care micuții reușesc să își consolideze abilitățile motorii fine și să își dezvolte conștiința corporală.
Pe parcurs, dobândesc și o coordonare ochi-mână mult mai bună, ceea ce contribuie semnificativ la dezvoltarea limbajului, a capacității lor de comunicare atât verbală cât și non-verbală.
În plus, în cadrul ședințelor, la fiecare activitate pe care o facem, atragem privirea copiilor cât mai des cu putinţă pentru a stabili permanent contactul vizual. Toate acestea, ajută copiii să facă pași importanți către autonomia personală, ceea ce are un impact pozitiv asupra încrederii și independenței lor.
Învățarea prin joc în kinetoterapie
Un aspect interesant este accentul pe care îl punem pe joc și interacțiune. Jocul devine un mijloc ce sprijină copiii să asimileze informațiile într-un mod frumos și eficient. În cadrul ședințelor terapeutice, micuții sunt încurajați să exploreze lumea înconjurătoare cu bucurie și curiozitate. Așa, ei învață cu plăcere și dobândesc aptitudini esențiale în dezvoltarea lor.
La centrul Kinetera, specialiștii pediatri au o abordare fundamentală și armonioasă în dezvoltarea copiilor cu TSA. Aici, kinetoterapia prin joc devine un instrument de bază în sprijinirea procesului lor de învățare și dezvoltare intelectuală. Pentru că doar astfel reușim să livrăm informația celor mici într-un mod frumos și eficient. Cu ajutorul lor și a programelor personalizate, adaptate vârstei si etapei de dezvoltare motorie la care se află în momentul evaluării iniţiale, micuții învață să-și descopere propriile capacități, să se adapteze și să se integreze în societate, transformându-se în indivizi independenți și încrezători.
Contactează-ne pentru detalii și programe personalizate de terapie prin mișcare.