Kinetoterapia pediatrica urmărește dezvoltarea, reabilitarea și îmbunătățirea abilitaților motrice și a performanței copiilor. În creșterea și dezvoltarea acestora pot apărea diferite situații în care este nevoie de intervenția unui kinetoterapeut.
La Centrul de Recuperare Kinetera, ne dorim să te ajutăm să depistezi rapid problemele ce pot împiedica dezvoltarea corectă a micuțului tău. De aceea, astăzi ți-am pregătit o listă cu câteva situații care necesită intervenția kinetoterapiei.
1. Copilul are tendința să aducă umerii în față și stă cocoșat
O astfel de postură poate fi adoptată rapid dacă copilul petrece foarte mult timp în fața calculatorului sau are o poziție greșita în bancă. În această situație, vom urmări educarea posturii corecte, în șezut, pe scaun, la masă sau la birou. De asemenea, îl vom ajuta pe copil să conștientizeze postura greșită și să acționeze intenționat la îndreptarea acesteia. Prin exercițiile realizate, urmărim întărirea musculaturii spatelui și recuperarea mobilității copiilor.
2. Copilul are piciorul plat, merge cu vârfurile în interior sau calcă cu partea internă a piciorului
Aceste deformării pot apărea la naștere sau în urma unui stil de viață sedentar. În ședințele de recuperare, urmărim reeducarea mersului, recuperarea mobilității și tonifierea musculaturii.
3. Copilul a avut o entorsă, fractură sau întindere musculară
Kinetoterapia este esențială în recuperarea traumatismelor, scopul fiind reintegrarea cât mai rapidă a copilului în societate. Se urmărește reducerea durerii, recuperarea mobilității și recâștigarea forței musculare.
4. Copilul are probleme în păstrarea echilibrului
Problemele de echilibru în timpul mersului, atunci când stau într-un picior sau atunci când sar apar frecvent la copiii care petrec foarte mult timp în casă, dar și la cei cu boli neurologice.
5. Copilul are dificultăți de prindere a obiectelor (fie ele pe loc sau în mișcare)
Prin kinetoterapie, putem îmbunătăți capacitatea de coordonare ochi-mână, utilizând diferite jocuri care să fie distractive și, în același timp, eficiente.
Cum îl poate ajuta kinetoterapia pediatrică
Aceste semne sunt generice, dar sunt valabile pentru toți copiii, fie bebeluși sau adolescenți. Prin educarea copilului sub aspect motric și psiho-motric prin folosirea exercițiului fizic, îl ajutăm să își cunoască propriul corp și să devină stăpân pe acesta. Copilul învață să meargă corect, să realizeze tot felul de mișcări cu membrele sau corpul, să utilizeze în mod corect și eficient obiectele din jurul său.
În plus, echilibrul fizic este acompaniat îndeaproape de cel mental, copilul învățând să dezvolte relații armonioase cu persoanele cu care interacționează. Efectuarea unor activități de joc educativ devine eficientă numai dacă se respectă nivelul de evoluție al copilului, capacitatea lui de comunicare, abilitățile de socializare și nivelul motric.