Asociația Mampenoare organizează în perioada 8 martie-31 mai 2022 Proiectul „Sănătate, drag profesor!” prin care 25 de cadre didactice ieșene vor beneficia gratuit de consultații și programe de tratament complete de kinetoterapie sau fizioterapie în cadrul Clinicii Kinetera Iași. Proiectul este posibil datorită sprijinului Carmageriei La Cimpoeșu. Hrana de calitate, mișcarea și susținerea educației sunt cele trei componente principale care stau la baza proiectului.
Dascălii ne formează de mici, suntem ceea ce suntem și datorită cadrelor didactice pe care le-am întâlnit. Cu siguranță, am avut un dascăl preferat și putem intui orele petrecute de către profesor scriind în picioare la tablă, sutele de lucrări corectate, planificări și planuri de lecție realizate stând la birou.
Riscurile medicale la care sunt supuși profesorii
Activitatea pedagogică ocupă printre primele locuri în clasamentul activitatilor supuse riscului de a dezvolta boli profesionale. Sănătatea profesorilor este pusa la incercare în mod constant, deoarece este influențată de o varietate de factori:
- Activitate fizică necorespunzatoare cauzată de programele de lucru neregulate, evenimentele sociale și munca cu sarcini multiple.
- Activitatea fizică scăzută duce la probleme ale sistemului osteo-articular, scăderea mobilității și apariția durerilor musculare.
- Profesorii sunt nevoiți să stea mult în picioare în timpul orelor de la școala, și astfel, crește riscul apariției afecțiunilor sistemului cardiovascular.
- Stresul constant este dăunător sănătății mintale. Din cauza stresului, se poate observa creșterea tensiunii arteriale, dezvoltarea ulcerului peptic, a bolilor coronariene și a asteniei psihice.
- Oboseala ochilor ca urmare a verificării caietelor, testelor și a documnetelor necesare planificării activității didactice
- Tulburări cronice ale vocii datorate efortului vocal excesiv.
Dr. Alan Hedge, profesor de ergonomie la Universitatea Cornell, afirmă ca statul pe scaun sau în picioare pentru întreaga zi sunt ambele nocive pentru sănătate. Profesorul a adăugat că statul în picioare pe o perioadă mai lungă de 10 minute provoacă o tendinţă a corpului de a se apleca, lucru care poate duce la probleme musculo-scheletice sau de spate.
Kinetoterapia, ca soluție pentru bolile profesionale
Mișcarea are efecte benefice asupra întregii stări de bine. „Nu contează vârsta, la kinetoterapie, programul de exerciții este adaptat fiecărei persoane în parte, în funcție de vârstă, patologii și mobilitate. În plus, noi lucrăm 1 la 1, astfel încât eficiența exercițiilor este foarte mare, fiind dată de corectitudinea cu care sunt executate mișcările”, a precizat Vlad Trofin, kinetoterapeut Kinetera Iași.
Particular, în cazul cadrelor didactice, activitatea fizică ajută la combaterea epuizării emoționale, scade oboseala și elimina stresul de peste zi, contribuind la menținerea stării de sănătate fizică și psihică. De asemenea, kinetoterapia scade contracturile musculare și ameliorează durerile de spate.
Kinetoterapie de recuperare sau kinetoterapie profilactică?
Kinetoterapia de recuperare urmărește, prin intermediul mișcării, refacerea funcțiilor organismului diminuate în urma unor traumatisme, unor intervenții chirurgicale sau în urma unor boli.
Kinetoterapia profilactică urmărește menținerea stării de sănătate sau oprirea cronicizării unei boli, atât prin intermediul exercițiilor fizice, cât și prin masaj medical sau prin intermediul tehnicilor de relaxare.
Kinetoterapia profilactică este cel puțin la fel de importantă ca kinetoterapia de recuperare.
Fizioterapia contribuie la accelerarea procesului de vindecare și crește rata de succes a recuperării.
Spre deosebire de kinetoterapie, ce se bazează pe mișcare, fizioterapia folosește agenți fizici – căldură, lumină, electricitate, unde magnetice sau mecanice. Astfel, se realizează reeducarea funcțională, refacerea capacității fizice și reabilitarea calității vieții.
25 de profesori ieșeni beneficiază de programe de kinetoterapie
„Prin acest proiect al Asociatiei Mamprenoare ne propunem prevenirea instalării afecțiunilor musculare și osteo-articulare ce apar ca urmare a desfășurării activității profesionale a cadrelor didactice și ameliorarea sau vindecarea afecțiunilor deja instalate. De asemenea, vom pune accent și pe instruirea profesorilor cu privire la modul corect în care elevii trebuie să stea în bancă, exercițiile de stretching ce se pot efectua în pauze pentru prevenirea posturii incorecte și recomandări pentru un stil de viață sănătos, astfel încât și elevii să poată beneficia de mici de educație pentru mișcare ”, a încheiat Gabriela Vasiloiu, managerul Clinicii Kinetera Iași.