Kinetoterapia are la bază mișcarea, exercițiul fizic efectuat corect. La Kinetera, programele de recuperare medicală elaborate sunt individualizate. Asta înseamnă că avem în vedere patologia, vârsta neuropsihomotorie, capacitatea de înțelegere și colaborare a fiecărui pacient.
În funcție de nevoile copiilor, aceste programe pot urmări două direcții. Kinetoterapia poate fi realizată în scop recuperatoriu, pentru refacerea funcțiilor organismului diminuate în urma unor traumatisme sau boli. De asemenea, poate fi efectuată și profilactic, pentru menținerea stării de sănătate, oprirea cronicizării unei boli sau prevenirea principalelor afecțiuni vizate de kinetoterapie.
Mai mult, terapia prin mișcare este recomandată la orice vârstă. Important este ca fiecare părinte să observe cu atenție dezvoltarea copilului, ca să poată sesiza din timp orice neregulă. Apoi, pasul firesc este de a cere ajutor specializat.
Când tratamentul kinetoterapeutic începe precoce, ameliorarea sau corectarea problemelor este mai rapidă. De aceea ne adresăm tuturor părinților. Fiecare dintre voi poate influența în mod pozitiv procesul de creștere și dezvoltare a unui copil.
Întrucât „este mai ușor să previi, decât să tratezi”, apelați din timp la kinetoterapie. Aceasta poate fi începută încă din primele zile de viață ale unui copilaș. Fie că e vorba despre un diagnostic, fie doriți să facă kinetoterapie în scop profilactic, aceasta este benefică pentru dezvoltarea neuromotorie.
Cum știu dacă copilul meu are nevoie de kinetoterapie?
Aceasta este una dintre întrebările frecvente venite din partea părinților. De cele mai multe ori, semnele sunt vizibile. Copilul are nevoie de kinetoterapie dacă:
- Nu îndeplinește etapele dezvoltării preconizate în primul an de viață: rularea, târârea, statul în așezat, statul în picioare, mersul;
- Are o preferință puternică pentru a întoarce capul într-o singură parte sau pentru a folosi doar o parte a corpului;
- Merge pe călcâie sau pe vârfuri, într-o maniera atipică, ciudată;
- Are dificultăți în a ține pasul cu cei de vârsta lui în timpul jocului;
- Nu este capabil să îndeplinească aceleași mișcări grosiere ca cei de vârsta lor: săritură, salt, etc.;
- Se împiedică frecvent și cade atunci când merge;
- Se plânge de durere atunci când efectuează mișcări grosiere: de bază, mers, sărit, cățărat;
- S-a accidentat și nu este la același nivel de performanță ca cel anterior.
Ce afecțiuni sunt vizate de kinetoterapie?
Kinetoterapeutul lucrează cu copii care au deficiențe diferite. Acestea pot apărea în această etapă de dezvoltare, într-o gamă larga de afecțiuni. Bineînțeles, exercițiile sunt adaptate la nevoile fiecărui pacient.
În timpul creșterii, dese sunt cazurile în care copii nu se ridica corect, au un tonus muscular slab sau au o coordonare deficitară.
Există și cazuri în care cei mici prezintă unele diformități sau rigidități la nivelul articulațiilor. Pentru că vrem să te ajutăm, iată câteva informații utile despre programele de exerciții kinetoterapeutice.
Cauzele cele mai frecvente pentru care părinții se adresează unui serviciu de recuperare sunt:
- tulburările de statică vertebrală: cifoze, scolioze, lordoze etc;
- deviații de membre superioare și inferioare: genu varum, genu valgum, talus valgus, picior plat, picior strâmb congenital, picior equin, retracția tendonului achilian.
Kinetoterapia se recomandă și în cazul afecțiunilor neuromotorii congenitale sau dobândite:
- paralizie cerebrală infantilă: tetrapareză, hemipareză, monopareză, parapareză;
- sindroame neurologice genetice;
- orice tip de retard psiho-neuro-motor;
- afecțiuni post-traumatice cranio-cerebrale și vertebro-medulare;
- leziuni de nervi periferici: paralizie de plex brahial;
- boli neuromusculare: distrofii musculare.
De asemenea, mai sunt și copii care se prezintă la noi în urma unui traumatism – entorse, luxații, fracturi. Includem pe lista afecțiuni vizate de kinetoterapie și problemele ortopedice, precum și pregătirea sau recuperarea în cazul diverselor intervenții chirurgicale.
Cum poate ajuta kinetoterapia – obiective, rezultate obținute
Există mămici care se adresează kinetoterapeutului în primul an de viață al copilului. Acest aspect ne bucură foarte mult, căci observăm că tot mai mulți părinți înțeleg importanța mișcării pentru o creștere corectă și se preocupă de acest aspect de la o vârstă fragedă.
Prin discuția cu kinetoterapeutul, poți înțelege care sunt etapele de dezvoltare normale și la ce să te aștepți în funcție de vârstă. De asemenea, opțiunea aceasta te ajută să depistezi mult mai ușor existența unei afecțiuni pe care kinetoterapia ar putea-o rezolva.
Este un lucru îmbucurător, mai ales în ceea ce privește afecțiunile osteo-articulare. Cu cât mai repede sunt diagnosticate și se începe un tratament, cu atât șansele de recuperare sunt mai mari.
În tratamentul diferitelor afecțiuni, procesul ce predomină cuprinde obiective clare și folosirea exercițiilor corective de kinetoterapie pentru îndeplinirea acestora. În urma realizării unei consultații la medicul specialist și a unei anamneze amănunțite, copilul va beneficia de un program de recuperare.
De asemenea, acesta va fi instruit în ceea ce privește conștientizarea abordării unei posturi corecte ce îl va ajuta să se dezvolte armonios.
Ce este cu adevărat important însă este adaptarea exercițiilor la vârsta și condiția micuțului. Acestea se pot adresa strict diagnosticului primit în etapa de evaluare neuro-motorie, dar pot fi și pentru a exercita întregul corp.
Pentru a putea veni în ajutorul celor mici, kinetoterapeuții au stabilite câteva obiective generale pe care le urmăresc:
- Creșterea forței și rezistenței musculare;
- Îmbunătățirea coordonării, controlului și echilibrului a corpului;
- Adaptarea și creșterea capacității de efort;
- Formarea capacității de relaxare;
- Creșterea mobilității articulare;
- Reeducarea respiratorie;
- Reeducarea sensibilității.
Ședințele de kinetoterapie sunt construite ca jocuri distractive. Știm cu toții ca joaca stimulează interesul copiilor și îi ajută să fie mai dornici să utilizeze recomandările specialiștilor.
Ne propunem să aducem bucuria și zâmbetul copiilor prin jocuri și exerciții distractive, ce vor ajuta fie la dezvoltarea normală și creșterea performanței motorii.