Salutare, dragi părinți și dragi copii! Mă numesc Trofin Vlăduț-Mădălin și sunt kinetoterapeut în cadrul centrului de kinetoterapie pediatrică Kinetera.
Timpurile pe care le trăim sunt deosebite, deoarece suntem nevoiți să ne petrecem cea mai mare parte a timpului în casă. Noi credem că această perioadă poate fi o oportunitate pentru a ne apropia de copiii noștri și a descoperi împreună cu ei plăcerea de a ne juca. De aceea, v-am pregătit 4 exerciții fizice pentru copii, perfecte în perioada de auto-izolare. Le puteți descoperi atât în format text, în acest articol, cât și video, pe noul nostru canal de YouTube.
Știm cât de repede se plictisesc micuții și cât de atrași de tehnologie pot deveni din lipsa unor activități cât mai variate. De aceea, este imperios necesar să profităm de tot timpul pe care îl avem la îndemână, pentru stimularea imaginației copiilor, cât și pentru descoperirea unor metode de a le epuiza energia.
De asemenea, trebuie să înțelegem importanța exercițiilor fizice în viața copiilor noștri, iar aici menționez doar câteva beneficii:
- Prevenirea obezității (petrecând mult timp în casă, avem tendința să mâncăm mai mult, dar fără să realizăm exercițiul fizic necesar consumării energiei acumulate);
- Menținerea masei musculare și a densității osoase (sedentarismul poate scădea eficiența musculaturii, prin pierderea forței, rezistenței și a elasticității musculare);
- Îmbunătățește circulația sangvină;
- Reducerea stresului și îmbunatățirea somnului.
Pentru îndeplinirea acestui scop vă propunem câteva jocuri, pe care le puteți face împreună cu copiii dumneavoastră în sufragerie sau în curtea casei.
1. MERSUL PE BASTON
Materiale necesare: Un baston (poate fi înlocuit cu o coadă de mătură sau mop).
Descrierea exercițiului:
Copilul își va menține echilibrul în timp ce va merge lateral sau înainte pe baston. Se poate efectua în 3 variații:
- Mers lateral, se vor pune doar degetele pe baston și se va păși lateral;
- Mers lateral, contactul piciorului cu bastonul va fi pe mijlocul tălpii și se pășește lateral;
- Mers lateral cu călcâiele pe baston.
Beneficiile jocului:
- Educarea echilibrului și a coordonării;
- Stimularea bolții plantare;
2. CREIOANELE ÎN ZIG-ZAG
Materiale necesare: Creioane și o cutie.
Descrierea jocului:
După cum spune și denumirea jocului, creioanele vor fi așezate în zig zag la o distanță de 1 metru de fiecare parte.
Copilul va ajunge în dreptul creionului și îl va ridica stând într-un singur picior ( piciorul de partea creionului). După ce va strânge toate creioanele, acestea se vor pune în cutie.
Beneficii:
- Dezvoltarea coordonării ochi-mână;
- Dezvoltarea echilibrului;
- Asuplizarea musculaturii membrului inferior.
3. CANGURUL
Materiale necesare: Cărți, caiete.
Descrierea exercițiului:
Cărțile vor fi puse în linie, la o distanță de 30 de cm între ele. Se va sări peste acestea, la început cu amândouă picioarele, apoi într-un picior. Dacă este prea ușor se poate sări și cu spatele.
Beneficii:
- Tonifierea musculaturii membrului inferior;
- Stimularea circulației de retur a sângelui;
- Dezvoltarea echilibrului și coordonării;
4. SIMON SPUNE
Materiale necesare: Foi albe.
Descrierea jocului:
Foile se vor lipi pe podea cu scotch.
Părintele va avea foia sa în fața copiilor. Părintele va spune și va efectua mișcării care se pot efectua doar în acel pătrățel iar copilul îl va imita (de exemplu, stai într-un picior timp de 5 secunde, sari de 10 ori, stai ghemuit, ridică mâna dreaptă și pune-o pe cap etc.).
Atunci când copilul nu va efectua corect mișcarea va primi o pedeapsă și el va merge în pătrățelul părintelui și va dicta mișcările.
Beneficii:
- Dezvoltarea echilibrului și a coordonării oculo-motorii;
- Dezvoltarea musculaturii corpului;
- Consolidarea relației părinte – copil;
- Creșterea încrederii de sine.
Sperăm că v-am fost de ajutor și că aceste exerciții fizice pentru copii vor aduce puțină distracție în auto-izolare. Vizionare plăcută și spor la joacă!