În cadrul pediatriei, kinetoterapia urmărește dezvoltarea armonioasă a organismului unui copil, prin prevenirea și tratarea afecțiunilor care sunt frecvente la acest nivel de dezvoltare.
Rolul kinetoterapiei este de a identifica cauza problemei, oferind o cale eficientă și naturală de vindecare a corpului. Aceasta utilizează un ansamblu de programe, tehnici și principii de structurare care se adresează organismului uman în scop profilactic, terapeutic, recuperator și compensatoriu.
Despre terapia Mira
Copiii iubesc jocurile. De aceea, în cadrul centrului Kinetera încercăm să armonizăm tehnicile de recuperare și profilaxie cu jocuri cât mai distractive. Acestea sunt concepute să îi stimuleze pe copii atât fizic, cât și psihic.
Tot la Kinetera, copiii pot beneficia de terapia Mira – o tehnologie prietenoasă de recuperare. Aplicația conține o serie de exerciții ce pot fi personalizate, în scopul creării de programe individuale de recuperare. Exercițiile incluse în terapia MIRA sunt construite pe baza unor jocuri, deci copiii vor putea exersa cu drag. Mișcările repetitive și uneori plictisitoare pot fi interpretate ca o sesiune distractivă de joacă, ceea ce îi va încânta pe cei mici.
Pe parcursul ședințelor, sunt adunate date ce sunt procesate pentru ca terapeuții să poată observa și adapta programele de recuperare în funcție de nevoile pacientului. Programele de recuperare sunt personalizabile, iar jocurile și exercițiile pot fi adaptate condiției copilului ce folosește MIRA.
MIRA are potențialul de a încuraja pacienții să-și urmeze terapia, fapt ce ar putea conduce către rezultate mai bune în recuperare. Astfel, copiii sunt motivați pe tot parcursul procesului, care are loc mult mai ușor și mai distractiv.
Prin kinetoterapie, se vizează atât prevenirea îmbolnăvirilor, cât și restabilirea stării de sănătate, prin programe terapeutice profilactice, curative și de recuperare. Printre principalele beneficii ale aceste terapii se numără:
- Stimularea neuro-motorie;
- Dezvoltarea echilibrului, controlului și a coordonării;
- Dezvoltarea achizițiilor neuro-motorii pe etape de vârstă.
- Creșterea mobilității articulare, creșterea forței și a rezistenței musculare;
- Combaterea spasticității, respectiv a hipotoniilor musculare;
- Combaterea retracțiilor tendinoase, a deformărilor osteoarticulare;
- Corectarea posturii segmentelor corpului și a aliniamentului vertebral.