Deseori ni se întâmplă să constatăm că am dobândit niște obiceiuri negative, pe care cu greu le înlocuim cu obiceiuri sănătoase. Fie că ne referim la alimentație, sedentarism, poziții incorecte ale spatelui etc, odată incluse în rutina noastră, ni se par firești. Însă, toate acestea sunt preluate de către copiii noștri. Încă din primii ani de viață, cei mici imită din comportamentul adulților din jurul lor.
Părinții au un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a copiilor, de aceea este important ca fiecare să cunoască beneficiile obiceiurilor sănătoase. Acestea susțin starea de sănătate, atât fizică, cât și psihică. Cu cât copilul beneficiază de cele cinci obiceiuri sănătoase de la o vârstă cât mai fragedă, cu atât devine conștient de ele. Aceste deprinderi de bază contribuie la autodisciplina celui mic și mențin starea de sănătate.
Beneficiile obiceiurilor sănătoase pentru dezvolatarea copilului
Fiecare părinte este răspunzător de ceea ce este sau devine copilul său. O vorbă din popor spune „cum îl crești, așa îl ai” și într-o mare măsură chiar așa este. Chiar dacă pe parcursul vieții, oamenii se schimbă, învățăturile din cei șapte ani de acasă rămân bine implementate.
Dacă îți dorești bunăstarea fizică și emoțională a copilului tău, asigură-te că cele cinci obiceiuri sănătoase fac parte din rutina micuțului tău:
1. Mișcarea
Corpul uman este conceput să se miște, să alerge, să sară, să manipuleze lucruri. Din acest motiv, este important ca fiecare copil să-și folosească corpul la întregul său potențial. La Kinetera, îți vorbim deseori de importanța activității fizice, tocmai pentru că lipsa mișcării favorizează apariția problemelor de sănătate, printre care obezitatea. Mișcarea este primul dintre cele cinci obiceiuri sănătoase. Realizată cu regularitate, miscarea controlată are multiple beneficii, precum:
- Inimă și plămâni mai puternici;
- Sistem imunitar puternic;
- Întărirea sistemului muscular și osos;
- Menținerea unei greutăți normale a corpului;
- Creșterea energiei;
- Susținerea unui somn odihnitor;
- Îmbunătățirea respirației;
- Menținerea unui echilibru emoțional.
2. Petrecerea timpului în aer liber
Majoritatea specialiștilor sunt de părere că micuții care se joacă sau care petrec mult timp în aer liber sunt mai inteligenți, mai fericiți, mai atenți și mai puțin anxioși. Spre deosebire de copiii care stau mult timp în casă, cei conectați la natură își dezvoltă încrederea în sine, învață despre responsabilitate, gândesc mai liber și mai creativ. Din punct de vedere al sănătății, timpul petrecut în aer liber are următoarele beneficii:
- Întărește inima și plămânii;
- Dezvoltă stimulii senzoriali;
- Crește senzația de bine și reduce depresia;
- Previne apariția diabetului și a hipertensiunii;
- Menține tonusul muscular;
- Crește nivelul vitaminei D datorită expunerii la soare.
3. Hidratarea
Atât pentru adulți, cât și pentru copii, hidratarea are un rol vital. Fără apă suficientă, organismul uman nu poate funcţiona corect şi apar dezechilibre. În cazul copiilor, apa este cu mult mai necesară, căci aceștia sunt mult mai activi din punct de vedere fizic decât adulţii. Se joacă mereu, aleargă, transpiră. Astfel, hidratarea:
- stimulează digestia;
- reglează tensiunea arterială;
- protejează sistemul cardiovascular;
- are grijă de pielea copilului;
- accelerează metabolismul;
- ajută în eliminarea surplusului de grăsime;
- îmbunătățește activitatea musculară.
4. Alimentația sănătoasă
Un stil de viață sănătos se formează din copilărie. Alimentația este principalul element care contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor și este o fundație solidă pentru o viață fericită și sănătoasă.
O alimentație echilibrată conține carbohidrați, proteine, grasimi, vitamine și minerale, toate acestea în cantități corecte. O dietă bogată în fructe și legume, mese regulate și alimente cât mai naturale permite copilului tău să își desfășoare activitățile, să fie activ și energic. Principalele beneficii ale alimentației sănătoase sunt:
- Nivel imunitar mai puternic;
- Energie mai mare;
- Ajută digestia;
- Îmbunătățește funcția creierului;
- Reduce riscurile de îmbolnăvire.
5. Socializarea cu alte persoane
Cultivarea relațiilor sociale este esențială pentru sănătatea emoțională a copiilor. Încă din primele clipe de viață, copilul creează relații de atașament față de părinți sau alți membri ai familiei. Însă, pe măsură ce crește, copilul are nevoie de interacțiunea cu alți copii, care îi împărtășesc plăcerile, preocupările.
De asemenea, este importantă și socializarea cu alți adulți, care îi pot oferi noi perspective asupra vieții, noi viziuni asupra problemelor. Totodată, socializarea:
- Reduce stresul și depresia;
- Alungă anxietatea;
- Susține echilibrul emoțional;
- Scade riscul de infarct;
- Ajută la reglarea tensiunii arteriale.
Copilăria e momentul modelării şi educării de orice natură. Îngrijește-te de obiceiurile sănătoase ale copilului tău și oferă-i alternative sănătoase!