În general, majoritatea suntem conștienți de faptul că un stil de viaţă lipsit de mişcare este în detrimentul sănătății noastre. Cu toate acestea, conform Raportului național al stării de sănătate a populației din 2019, 6 din 10 români nu fac niciodată exerciții fizice sau sport, iar efectele sedentarismului în timp sunt dureroase. Mai mult chiar, specialiștii au demonstrat faptul că există o legătură directă între șederea prelungită și riscul apariției unor afecțiuni cronice precum:
- Tulburări metabolice;
- Obezitate;
- Boli cardiovasculare;
- Diabet zaharat;
- Deviații ale coloanei vertebrale;
- Anxietate.
Așadar, cum poţi combate sedentarismul? Sau chiar mai grav, ce faci atunci când poziţiile vicioase au dus deja la dureri intense de spate?
Metode de combatere a sedentarismului
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în 2020 o serie de recomandări în ceea ce privește activitatea fizică şi sedentarismul. Iată care sunt, pentru adulţi (18-64 de ani), recomandările minime de activitate fizică:
- Ori cel puţin 150-300 de minute săptămânale de activitate aerobă cu intensitate medie;
- Ori cel puţin 75-150 de minute săptămânale de activitate aerobă intensă;
- Ori o combinaţie echivalentă săptămânală de activități cu intensitate medie şi ridicată.
Însă, nu de puține ori, pacienții noștri ne spun faptul că după o zi de muncă, nu mai au energia necesară, iar pentru ei, activitatea fizică de după program îi suprasolicită. Din acest motiv, recomandarea noastră este să integrezi reprize de mișcare de intensitate medie în programul tău. Reducerea sedentarismului are efecte nu numai benefice pentru sănătatea fizică, dar și pentru cea mentală și emoțională. Astfel, activitatea fizică poate include alegeri uşor de realizat, ca de exemplu:
- Să mergi pe jos sau cu bicicleta spre locul de muncă;
- Să te plimbi prin birou sau prin casă atunci când vorbeşti la telefon;
- Să parchezi mai departe de supermarket sau de casă;
- Să petreci o parte din timpul liber prin realizarea unor treburi casnice, în casă sau în grădină;
- Să foloseşti scările în loc de lift.
Ce este important să reții: este mult mai bine să faci chiar și puțină activitate fizică decât aceasta să lipsească cu desăvârșire. În timp, poți crește frecvența, intensitatea și durata, când acest lucru se transformă în obicei.
Relaxare și stare de bine cu ajutorul kinetoterapiei
În schimb, dacă te confrunți deja cu dureri insuportabile de spate, o soluție este să urmezi câteva ședințe personalizate de kinetoterapie. Acestea îți ameliorează disconfortul prin exerciții ușoare și te sprijină în recăpătarea mobilității. Fie că vrei să previi sau ești deja nevoit să tratezi efectele orelor lungi petrecute la birou, te invităm pe kinetera.ro sau la sediul nostru din Iași pentru a afla mai multe despre beneficiile kinetoterapiei pentru sănătatea ta.
Te asigurăm că exercițiile fizice adecvate îți vor diminua durerea și contracturile musculare și te vor ajuta să te simți mai fericit și relaxat. În plus, vei combate oboseala și vei reduce nivelul de stres acumulat de peste zi. Postura va fi una mai destinsă și firească și te vei bucura de o stare de bine generală. Nu în ultimul rând, îți recomandăm să continui acasă sau la birou exercițiile pe care le înveți la kinetoterapie pentru ca să eviți, în viitor, apariţia durerilor.