Beneficiază de terapia Dry Needling la Iași în cadrul Clinicii de Kinetoterapie Kinetera. Citește articolul și vezi dacă ți se potrivește. Te așteptăm la clinică cu medici și kinetoterapeuți specializați, astfel încât să te bucuri de o viață fără durere cât mai eficient.
Ce este terapia Dry Needling?
Terapia Dry Needling este un tratament folosit în recuperarea medicală și medicina sportivă pentru ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcțiilor musculare. Aceasta implică inserarea unor ace subțiri în mușchi, fără a utiliza substanțe, pentru a trata punctele de contractură (Trigger Points), care sunt caracterizate de sensibilitate și tensiune musculară.
Cum a început totul?
Terapia Dry Needling a fost dezvoltată în anii ’40-’50 de dr. Janet Travell, care a studiat punctele trigger și rolul lor în durerea cronică. În anii ’70-’80, fizioterapeuții au perfecționat tehnica, folosind ace subțiri în locul presiunii manuale sau masajului. Eficiența sa în reducerea durerii și îmbunătățirea mobilității a făcut ca terapia să câștige popularitate în domeniul fizioterapiei și reabilitării.
Cum funcționează terapia Dry Needling?
În terapia Dry Needling se introduc ace foarte subțiri în mușchi sau țesuturile moi care prezintă puncte trigger (zone sensibile sau dureroase). Aceste puncte trigger sunt adesea cauzate de tensiune musculară, spasm sau leziuni anterioare. Când acul pătrunde în mușchi, poate provoca o reacție denumită „twitch response” – o contracție bruscă a mușchiului, ceea ce ajută la eliberarea tensiunii și relaxarea zonei respective. Pacientul poate simți un mic disconfort la introducerea acului, cât și atunci când are loc twitch-ul. Dupa terminarea terapiei, zonele tratate vor avea un disconfort ca de ferbă musculară ce va dispărea în câteva ore.
La ce să te aștepți de la prima sedință?
În prima sedință terapeutul va începe cu o evaluare detaliată a componentei miofasciale, după ce a realizat anamneza și examenul neurologic funcțional. Aceasta presupune analizarea musculaturii și fasciei, cu scopul de a identifica restricțiile fasciale și punctele trigger care reproduc durerea pacientului. Evaluarea durează aproximativ 5-10 minute. După identificarea punctelor trigger, tratamentul propriu-zis durează între 5-15 minute și se concentrează pe mușchii unde au fost găsite aceste puncte. Terapia dry needling este, însă, recomandată să fie combinată și cu alte metode, precum terapia manuală, stretchingul și kinetoterapia pentru a obține cele mai bune rezultate.
Ce simptome si disfuncții se pot trata prin terapia dry needling?
- Durere de orice tip ( de spate, de umeri, lomosciatica, tendinopatii si tendinite, dureri articulare, bursite, dureri de picioare si fasciite plantare, leziuni prin traumatisme sportive si nu numai, dureri de genunchi – sindromul bandei iliotibiale, sindromul femuropatelar; entorse și întinderi musculare)
- Scăderea forței musculare fară atrofie;
- Amorțeli (sindromul de tunel carpian);
- Dureri de cap/migrene;
- Senzații de furnicături și ace;
- Alterarea controlului motor;
- Limitarea amplitudinii de mișcare;
- Senzații diferite fără o cauză oftalmologică, stomatologică sau ORL (disfunctii ale articulatiei temporomandibulare – atm, luxatia temporo-mandibulara, fractura mandibulei, sindromul lui Costen și sindromul dureros miofascial).
Care sunt beneficiile terapiei Dry Needling?
Beneficiile terapiei dry needling sunt variate și se concentrează în principal pe ameliorarea durerii și îmbunătățirea funcționării mușchilor și articulațiilor. Iată beneficiile acestei terapii:
1. Reducerea durerii musculare într-un timp scurt;
2. Restabilirea amplitudinii de mișcare;
3. Îmbunătățirea circulației sanguine;
4. Îmbunătățește controlul motor;
5. Îmbunătățește concentratia de oxigen de la nivel local;
6. Reducerea inflamației;
7. Creșterea relaxării musculare;
8. Îmbunătățirea posturii și echilibrului muscular: Prin reducerea tensiunii din mușchi și restabilirea echilibrului între diferite grupe musculare, dry needling poate ajuta la corectarea posturii și la prevenirea unor disfuncții musculare suplimentare.
9. Accelerarea procesului de recuperare.
Când este contraindicată terapia Dry Needling ?
Terapia dry needling este o tehnică eficientă pentru multe afecțiuni musculo-scheletale, dar există anumite situații în care nu este recomandată sau poate fi contraindicată. Iată cazurile în care terapia dry needling nu ar trebui să fie utilizată:
1. Infecții active;
2. Probleme de coagulare a sângelui;
3. Leziuni deschise sau răni;
4. Absența unui diagnostic clar;
5. Tumoare, cancer, limfedem, hematoame;
6. Infecții sistemice sau stări febrile;
7. Sarcina;
8. Zone de piele deteriorate sau sensibilitate extremă
9. Probleme neurologice severe: În cazurile de leziuni ale sistemului nervos (de exemplu, neuropatii severe sau tulburări neurologice care afectează senzațiile de la nivelul pielii), dry needling ar putea să nu fie o alegere sigură, deoarece inserarea acelor poate afecta nervii sau poate provoca reacții neașteptate.
10. Anxietate severă sau fobie de ace;
11. Alergie la metale (nichel).
Ce diferență există între Dry Needling și acupunctură?
Dry needling este o tehnică bazată pe principii științifice și fiziologice. Ea se concentrează pe tratarea punctelor de declanșare (trigger points) din mușchi, in timp ce acupunctura este o practică tradițională chineză care se bazează pe principiul că energia vitală, circulă prin corp si prin meridiane. Acupunctura folosește ace mai groase inserate în puncte specifice de pe meridiane pentru a restabili echilibrul energetic al corpului și a promova sănătatea generală.
Câte ședințe sunt necesare?
Numărul de ședințe de dry needling necesare depinde de mai mulți factori, inclusiv tipul și severitatea afecțiunii, răspunsul individual al corpului și obiectivele de tratament.
De exemplu, în cazul afecțiunilor acute, se pot observa îmbunătățiri semnificative după doar cateva sedințe (3-4), efectuate la 2-3 zile. Iar apoi frecvența acestora scade pe masură ce sunt atinse obictivele tratamentului.
În cazul durerilor care persistă de luni sau chiar ani, pot fi necesare mai multe ședințe deoarece răspunsul la tratament poate fi mai lent. Dar, pe măsură ce mușchii se relaxează și mobilitatea se îmbunătățește, tratamentele pot deveni mai puțin frecvente. Iar pentru un rezultat mai rapid se poate veni in ajutor și cu alte terapii: masaj, terapie manuala, Iastm, Kinetoterapie sau stretching.
Cum te pregătești pentru o ședință de dry needling?
Pregătirea pentru o ședință de dry needling este destul de simplă, însă există câteva lucruri importante de luat în considerare pentru a te asigura că sesiunea va fi cât mai eficientă și confortabilă. Iată câteva sfaturi pentru a te pregăti:
1. Informează-ți terapeutul despre istoricul medical – Înainte de ședință, este esențial să discuți cu terapeutul tău despre orice afecțiuni preexistente, cum ar fi probleme de sănătate, alergii sau medicație pe care o iei (în special anticoagulante).
2. Haine confortabile și accesibile zonei de tratament;
3. Evita mesele copioase înainte de ședință;
4. Hidratare corespunzătoare;
5. Evita consumul de alcool sau droguri;
6. Fii pregătit pentru o ușoară senzație de disconfort;
7. Relaxează-te și fii calm;
8. Post-tratament – După ședință, este posibil să simți o ușoară durere sau sensibilitate în zonele tratate, dar aceasta vor dispărea într-o perioadă scurtă de timp.
În ultimii ani, terapia Dry Needling a devenit din ce în ce mai practicată datorită rezultatelor rapide obținute în tratarea durerilor.
Este o terapie rapidă, eficientă în reducerea durerii și tensiunii musculare, îmbunătățește mobilitatea și oferă siguranță.
Terapia dry needling, trebuie combinată și cu alte forme de tratament, cum ar fi stretching, terapia manuală, masajul, IASTM și kinetoterapia, pentru o eficiență sporită.
Pentru mai multe detalii, contactează-ne!