Kinetoterapia în recuperarea postpartum reprezintă soluția ideală pentru ameliorarea efectelor fiecăreia dintre cele 3 situaţii generale cu care se poate confrunta o mămică după sarcină:
- Diastaza abdominală
- Incontinenţă urinară
- Modificările de postură
Este important să îţi prioritizezi sănătatea. Începe să te gândeşti din perioada sarcinii cât şi cum vrei să ai grijă de organismul tău!
Recuperarea postnatală este un proces important şi are rolul de a reface întreg organismul, punându-se accent pe refacerea musculaturii perineale, musculaturii abdomenului cât şi a musculaturii spatelui.
În perioada sarcinii, mămica se confruntă cu multe modificări fiziologice, precum sunt cele provocate de tulburările de statică vertebrală, de respiraţie sau dureri ale spatelui, ceea ce conduce către un discomfort susţinut până în momentul naşterii. Fie că vorbim despre naştere naturală sau naştere cezariană, mămica deprinde un şoc traumatic asupra corpului ei.
Printre transformările prin care trece organismul în timpul sarcinii, are loc şi subţierea, alungirea şi îndepărtarea muşchilor abdominali drepţi, pentru a face loc uterului să se extindă.
Ce este diastaza abdominală?
Diastaza abdominală este afecţiunea cea mai des întâlnită la femeile care au născut. Aceasta constă în separarea parțială sau completă a mușchilor drepți abdominali, de la capul sternului până la ombilic, pe linia mediană a abdomenului.
Câteva dintre consecințele diastazei abdominale în timpul sarcinii sunt următoarele:
- podeaua pelvină își pierde fermitatea, provocând prolaps, incontinență urinară și dureri constante în zona pelviană;
- apariția unei umflături în mijlocul abdomenului în timpul antrenamentului fizic;
- slăbirea sprijinului asupra organelor interne;
- lăsarea pielii în zona abdomenului;
- arsuri, digestie proastă și senzație de greutate la stomac;
- dureri de spate;
- hernie ombilicală, inghinală sau abdominală.
Incontinența urinară în sarcină
Deseori, o problemă generală cu care se întâlnesc femeile după sarcină este incontinenţa urinară. Această patologie nu trebuie să fie o normalitate, aceasta apare în urma scăderii tonusului muşchilor pelvieni care susţin vezica şi a muşchiului sfincterian care controlează fluxul urinar.
Cele două tipuri principale de incontinenţă urinară după sarcină sunt :
- Incontinenţa urinară de stres apre atunci când presiunea abdominală creşte brusc, ca urmare activităţi cum ar fi râsul, tusea, strănutul, săriturile sau ridicarea unei greutăţi. Din cauza slăbiciunii şi întinenderii musculaturii din podeaua pelvină pe perioada sarcinii, organele pelvine nu pot funţiona conform, astfel încât, accidental, există riscul unei scurgeri urinare atunci când vă deplasaţi, sau în oricare situaţie amintită anterior.
- Incontinenţa urinară de urgenţă se caracterizează printr o nevoie intensă şi bruscă de a urina, iar controlul vezicii urinare este redus. Poate fi cauzată de o hiperactivitate a muşchilor vezicii urinare sau de o perturbare a semnalelor nervoase între vezică şi creier. Naşterea poate afecta funcţionarea normală a sistemului nervos şi muscular al vezicii urinare, contribuind la apariţia acestui tip de incontinenţă.
Modificările de postură în sarcină
De asemenea, modificările de postură din timpul sarcinii din cauza centrului de greutate schimbat, pot afecta situaţia fizică generală a mămicii. Slăbiciunea musculară a musculaturii abdominale cât şi a musculaturii spatelui va prezenta un dezechilibru general permanent. Greutatea sarcinii pune o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale şi acest lucru poate conduce către adoptarea unei posturi vicioase. Este important să ai grijă de sănătatea spatelui tău pentru a preveni apariţia unor afecțiuni ale coloanei vertebrale. Terapia prin mișcare te poate ajuta să iţi corectezi postura şi să îţi întăreşti muşchii spatelui care au rolul de a sustine coloana vertebrală.
În general, proaspetele mămici sunt mai predispuse la a experimenta afecțiuni ale coloanei, fiind nevoite să ridice greutăți şi să se aplece mai des decât o faceu înainte de sarcină.
Ce poți face să ameliorezi efectele diastazei abdominale, a incontenenței urinare sau ale modificărilor de postură din sarcină?
Pentru toate aceste situaţii pe care vi le-am expus, v-am pregătit la Kinetera programe terapeutice individualizate şi specifice fiecărei afecţiuni. Iată doar câteva exemple pozitive ale exerciţiilor fizice asupra organismului dupa naştere:
- Scad incidenţa depresiei postpartum şi îmbunătăţesc semnificativ starea psihică;
- Favorizează scăderea în greutate şi revenirea la indicele de masă corporală optim;
- Cresc tonusul general;
- Cresc nivelul de energie şi inducere a unei stări generale de bine;
- Diminuează stresul;
- Îmbunătăţesc tonusul muscular, cu accent asupra muschilor abdominali;
- Îmbunătăţesc tranzitul intestinal şi reduc incontinenţa urinară.