Copilăria s-a schimbat radical în decursul a câteva decenii. În trecut, copiii erau afară tot timpul, jucându-se cu prietenii. Părinții abia îi vedeau în decursul zilei. Astăzi copii își petrec cel mai mult timp în casă. Cel mai adesea aceștia sunt supravegheați de adulți, conduși cu mașina la școală sau la magazine. Când nu au ocupație, e foarte posibil să-i găsești cu un ecran de orice tip în față. Chiar și programa școlară aglomerată îl „încătușează” pe copil în casă pentru a face teme. Cum influențează toate acestea dezvoltarea armonioasă și postura corectă a corpului? De ce este important ca ai noștri copii să adopte o postură corectă?
În cadrul Centrului Medical Kinetera, avem în vedere adevărul general valabil „un corp sănătos, o minte sănătoasă”. De cele mai multe ori, adoptarea unei posturi greșite de către copii se datorează unui dezechilibru muscular sau articular. Rolul kinetoterapiei este de a identifica și a corecta aceste dezechilibre.
Cum putem ajuta copiii să adopte o postură corectă
În îndeplinirea acestei sarcini, ne propunem să venim în ajutorul copiilor prin diferite tehnici de educare și corectare a posturii. Primul pas va urmări conștientizarea copilului și a părinților asupra posturii greșite. Se va urmări auto-corectarea posturii. Al doilea pas va fi identificarea musculaturii deficitare și tonifierea acesteia pentru a putea susține mai mult timp postura corectă. Vom folosi diferite jocuri, în care vom utiliza mingi, bastoane, benzi elastice, pentru a face exercițiile și reeducarea cât mai distractivă.
Un aspect foarte important al recuperării este răbdarea. Corectarea unei posturi greșite care s-a format în mulți ani, nu poate fi corectată în câteva zile. Pentru a vedea rezultate, este nevoie de voință și perseverență, atât din partea copilului, dar cel mai important, din partea părinților.
O postură corectă are avantaje multiple asupra corpului și a minții. Iată doar câteva beneficii:
- Îmbunătățește funcția organelor;
- Reduce tensiunea și durerea la nivelul gâtului, umerilor și spatelui;
- Previne „cocoașa”;
- Reduce tendința de îngrășare;
- Crește încrederea de sine.