Stilul de viață al copiilor de astăzi este total diferit față de al copiilor de acum două decenii. Acest lucru este cauzat, în mare măsură, de tehnologie, care ocupă cea mai mare parte a timpului lor liber. De asemenea, un alt factor este programul încărcat de la școală. Aceste două elemente conduc deseori la adoptarea unor posturi greșite în bancă sau la PC, la jocurile pe telefon sau în timpul temelor. În cele din urmă, o poziție greșită va provoca durerea ce-i afectează pe micuți.
Cel mai adesea, postura incorectă duce la apariția durerii la nivelul coloanei vertebrale, a tensiunii la nivelul umerilor, scăderea performanței sportive, a mobilități și flexibilității articulare. De cele mai multe ori, durerea este un semn prevestitor al dezechilibrelor funcționale, musculare, articulare, apărute fără veste.
Care este rolul părinților în lupta cu durerea
Părinții sunt prima linie de apărare a copilului. Ei au datoria să sesizeze și să investigheze posturile adoptate greșit de către copil. Atunci când copiii acuză durere pe o perioadă mai îndelungată, este indicat să fie consultat un medic. Trebuie să menționăm faptul că prezența durerii influențează nu doar starea fizică, ci și cea emoțională a copilului.
În cadrul Centrului Medical Kinetera, utilizăm diferite tehnici de eliminare a durerii, prin care putem readuce zâmbetul pe fața copilului. Vom utiliza tehnici ca masajul (are efect miorelaxant la nivelul musculaturii, crește vasodilatația, respectiv circulația profundă, reduce tensiunea musculară, reduce stresul) și fizioterapia (utilizată cu scop miorelaxant și analgezic). De asemenea, vom urmări corectarea dezechilibrelor prezente la nivel muscular și articular prin tonifierea musculară, corectarea posturilor vicioase, creșterea stabilității articulare și a capacității de efort.
În final, trebuie să conștientizăm faptul că posturile greșite și durerea prezentă pe o perioadă mai îndelungată pot duce la complicații ce vor avea efecte neplăcute pentru copii.
Dragi părinți, nu lăsați ca problemele fizice ale copiilor voștri să le definească viitorul. Creșterea și dezvoltarea echilibrată își au bazele acum, în copilărie. Să nu uitam sintagma bine-cunoscută: „Este mai bine să previi decât să tratezi”.