Kinetoterapia oferă o mulțime de avantaje considerabile, ce ajută copiii să se dezvolte nu doar pe plan fizic, ci și mental. Terapia fizică pediatrică îi ajută pe copii să învețe și să practice cu succes abilitățile motorii grosiere, cât și pe cele de finețe. Pe măsură ce un copil începe să își dezvolte cu succes aceste abilități, creează o formă mai mare de independență care va rezulta în creșterea stimei de sine. Terapia fizică pentru copii oferă o modalitate mai sigură de dezvoltare și consolidare, fiind, de asemenea, o măsură esențială de prevenție.
Kinetoterapia îi ajută pe sportivii tineri să prevină accidentările, prin abordarea oricărui dezechilibru muscular sau slăbiciune, precum și revenirea în joc într-o perioadă mai scurtă de timp. În privința tratamentului, sunt utilizate o varietate de tehnici: activități de dezvoltare, exerciții terapeutice, activități de echilibru și coordonare, activități de joc adaptative, antrenament pentru mobilitate, programe de siguranță și prevenire, programe de promovare a stării generale de sănătate.
Probabil vă întrebați, care sunt principalele beneficii ale kinetoterapiei, de care va beneficia copilul dumneavoastră? Mai jos am enumerat elementele esențiale pe care le implică serviciile noastre, beneficiile care vin cu acestea și experiența pe care o va obține copilul.
Ce poate îmbunătăți copilul meu prin kinetoterapie?
- Amplitudinea de mișcare – cât de mult se poate îndoi și îndrepta o articulație;
- Forța – forța împotriva gravitației;
- Echilibru – capacitatea de menținere a echilibrului (răspunsuri de reechilibrare și îndreptări), și răspunsurile de echilibru în cădere (răspunsuri de protecție);
- Reflexele – răspunsuri automate observate în special la sugari (apucarea cu mâna, sprijinul pozitiv, reflexul tonic asimetric al gâtului);
- Posturile – alinierea corpului în diferite poziții;
- Tonusul muscular – rezistența naturală a unui mușchi (tonusul crescut duce la spasticitate, iar tonusul scăzut este musculatură flască).
Ce include kinetoterapia?
- Activități de consolidare și stretching, exerciții pentru creșterea mobilității și a calității mișcării copilului;
- Stabilirea sau redimensionarea tiparelor de mișcare ce urmăresc dezvoltarea normală a organismului;
- Îmbunătățirea echilibrului și a aptitudinilor de echilibrare;
- Îmbunătățirea controlului postural;
- Tipuri de mers;
- Evaluare inițială și finală pentru a urmării progresele.
Cum știu dacă copilul meu are nevoie de kinetoterapie?
- Nu îndeplinește etapele dezvoltării preconizate în primul an de viață (rularea, târârea, stând în așezat, stând în picioare, mers);
- Are o preferință puternică pentru a întoarce capul într-o singură parte sau pentru a folosi doar o parte a corpului;
- Merge pe călcâie sau într-o manieră atipică, ciudată;
- Are dificultăți în a ține pasul cu cei de vârsta lui în timpul jocului;
- Nu este capabil să îndeplinească aceleași mișcări grosiere ca cei de vârsta lor (săritură, salt etc.);
- Se împiedică frecvent și cade atunci când merge;
- Se plânge de durere atunci când efectuează mișcări grosiere, de bază, cum ar fi mersul, săritul sau cățăratul;
- S-a accidentat și nu este la același nivel de performanță ca cel anterior.
Ne propunem să aducem bucuria și zâmbetul copiilor prin jocuri și exerciții distractive ce vor ajuta la dezvoltarea normală, creșterea performanței motorii sau reabilitarea după o accidentare. De asemenea punem accent și pe cultivarea independenței și a încrederii de sine. Programele terapeutice și ședințele de kinetoterapie vor fi adaptate conform nevoilor copiilor și familiei dumneavoastră.