Stilul de viață al copiilor de astăzi este total diferit față de al copiilor de acum două decenii.
Acest lucru se bazează, în mare măsură, pe impactul tehnologiei, care ocupă cea mai mare parte a timpului unui copil. În rest, programul este încărcat de școală și activități extrașcolare.
Aceste trei elemente conduc, deseori, la dezechilibre și la adoptarea unor posturi greșite în bancă sau acasă, în timp ce se joacă pe calculator, pe telefon sau în timp ce își face temele.
Ce arată cifrele
Un studiu recent, realizat în România, a arătat faptul că 85% dintre copiii cu vârste între 5 și 16 ani petrec, în medie, 5 ore pe zi pe rețelele sociale.
De asemenea, e cunoscut faptul că până și micuții sub 5 ani folosesc device-urile smart.
De cele mai multe ori, telefoanele mobile sau tabletele sunt la îndemâna lor încă dinainte de a rosti primele cuvinte. Aceștia se uită la desene animate sau la diverse clipuri amuzante pe YouTube.
Oricât de triste sunt aceste rezultate, toate converg spre o altă problemă a societății de astăzi: lipsa echilibrului.
Gândește-te doar. Noi, adulții, ne golim de energie și-n general avem ruperi de ritm epuizante, din care ne revenim greu.
Cu toții avem momente de dezechilibru.
Câteodată mâncăm dezorganizat, alteori dormim la întâmplare. Ne neglijăm sănătatea și trăim anxios sub presiunea tuturor „task-urilor” din viața noastră.
La fel e și în cazul copilului tău.
Cum să moderezi impactul tehnologiei în viața unui copil
Probabil că soluția noastră îți va părea evidentă: joaca.
Pentru copii, este imperios necesar să experimenteze, pentru a redescoperi bucuria de a se juca fără a include vreun ecran.
Joaca îi eliberează pe cei mici, cât și pe cei mari, de stresul din timpul zilei.
Iar copiii iubesc să se joace. De aceea au nevoie de joc și interacțiune cu alți omuleți de vârsta lor, dar și de timp cu adulții.
Jocul îl face pe copil fericit, ajutându-l să-și dezvolte abilitățile motorii și să capete încredere în el. Totodată, îi sporește creativitatea și îl îndeamnă spre cooperarea cu alți copii.
Astfel, își va consolida atât echilibrul muscular, cât și emoțional.
În cadrul Centrului Medical Kinetera, îmbinăm kinetoterapia cu joaca, pentru rezultate minunate.
Programele de recuperare includ jocuri care să stimuleze copilul atât fizic cât și intelectual, transformând exercițiile fizice epuizante în activități accesibile și distractive.