Vorbim adesea despre stretching și suplețe articulară, dar foarte puțin despre probleme de mobilitate. Un bun exemplu la care ne putem gândi privind importanța mobilității este observarea evoluției unui bebeluș și fazele prin care acesta trece pentru a se verticaliza: târâre, mers în 4 labe, ghemuit. Toți beneficiem de ajutorul mobilității în mișcările naturale pe care le avem în toate activitățile.
Limitând o anumită mișcare, vom constata cât este de importantă aceasta pentru activitatea zilnică. Încrederea în sine a unui copil poate fi influențată în mod direct de instalarea unei rigidități articulare sau a unei probleme de mobilitate. De exemplu, mulți copii dobândesc o postură incorectă de la statul în bancă sau deplasarea cu greutatea ghiozdanului. Privirea în pământ și capul poziționat în jos, umerii spre înainte și ușoara „cocoașă” ce se formează pot deveni motiv de glume între copii. Dacă ceilalți încep să-l necăjească din cauza acestui „defect”, e foarte posibil ca micuțul tău să se simtă stingher, rușinat. Iar asta duce, în final, la pierderea încrederii în sine.
De la probleme de mobilitate, la încredere în propria persoană
Încă de la vârste fragede putem să combatem încrederea de sine scăzută, încurajând copilul să cunoască lucruri noi. Un copil poate fi rapid motivat prin joacă, fiind cea mai bună formă de cunoaștere de sine, educație și autoeducare.
Terapia prin joacă este o metodă distractivă, dar benefică, care va motiva copilul să facă mișcare. În plus, aceasta îmbunătățește mobilitatea copilului și îi va crește stima de sine.
Pentru a evita dezvoltarea unui viitor adult trist și retras, trebuie să descoperim o serie de tehnici care să îl ajute pe copil să dobândească încredere. În acest sens, kinetoterapia este una din cele mai potrivite metode. Aceasta îmbină distracția, creșterea atenției și a încrederii în sine, prin observarea directă a transformării posturii deficitare și prin efectuarea unor programe individualizate de recuperare.
Necorectarea precoce a unor posturi greșite, care sunt adoptate de copii, vor fi dificil de corectat mai târziu. Acest lucru se datorează faptului că postura influențează semnificativ procesul de creștere și dezvoltare.
Corpul nostru (mai precis, țesuturile moi) are proprietatea naturală de a se retracta în poziția menținută pe o perioadă lungă de timp. Astfel, dacă o poziție este menținută mai mult de jumătate de zi (de exemplu, pozițiile deficitare adoptate de cei mai mulți dintre copii), poziția inversă, cea de extensie a spatelui va deveni din ce în ce mai imobilă, deoarece nu este antrenată. În timp, acest lucru va afecta postura corpului, se va instala durerea și va scădea încrederea în el.
Este important ca un copil să se dezvolte corect și încrezător în el. Pentru a avea încredere în propria persoană, acestuia trebuie să i se încredințeze încă de mic sarcini potrivite. Încearcă să-l încurajezi chiar dacă a greșit. Lasă-l să ia decizii și să își asume mici responsabilități și, cel mai important, comunică permanent cu el.
Prin decizia de a duce copilul la kinetoterapeut, îi oferim acestuia șansa de a se dezvolta frumos. Câteva dintre metodele folosite de noi sunt jocurile. Prin intermediul lor, urmărim obiective precum recuperare, comunicare permanentă și încurajarea, ori de câte ori este necesară.